Under tiden 17-20 oktober 2024 kommer säkert många filatelister och frimärkssamlare att besöka den danska huvudstaden. Då äger nämligen HAFNIA 24 rum i Øksnehallen som ligger alldeles i närheten av Köpenhamns centralstation. Mer information finns på hafnia24.com.

Tanken med HAFNIA 24 är att uppmärksamma att det nu gått 400 år sedan det danska postverket grundades. Något ironiskt sammanfaller jubileet med att Post Danmark i det närmaste är på väg att lägga ner sin distribution av brev. Danmark tycks dessutom ha Europas högsta portoavgifter.

Det är Kjøbenhavns Philatelist Klub (KPK) som är ansvarig för utställningen. Föreningen grundades år 1887 och den är fortfarande mycket aktiv med möten varje onsdag (med undantag av sommarmånaderna). KPK samlar runt 500 filatelister som huvudsakligen ägnar sig åt studiet av dansk filateli och posthistoria.

Det är gratis entré till utställningen och förutom de 268 utställda samlingarna kan man botanisera hos 27 handlare och auktionsföretag. Även litteraturdelen är omfattade eller vad sägs om 60 titlar?

Att organisera frimärksutställningar är inget nytt för KPK vilket framgår av vårt brevmärken från 1927 då föreningen fyllde 40 år. Märkligt nog tycks de utomeuropeiska kontinenterna ha namn på engelska.

Det förekommer ett antal exponat av bältespännarkaraktär på HAFNIA 24. Man kan också konstatera att HAFNIA 24 har en kraftig slagsida åt det posthistoriska området.