Davaar Island

Månadens bältespännare
I slutet av januari i år var det nog många som med stort intresse följde rapporteringen om Marcus Wandt och hans resa till den internationella rymdstationen ISS. Uppskjutningen ägde rum den 18 januari och två dagar senare kunde vi på TV se bilder på hur Wandt anlände till rymdstationen.
Marcus Wandt är både flygingenjör och stridspilot och han hade alla förutsättningar för sitt uppdrag som astronaut. Han blev Sveriges tredje astronaut efter Christer Fuglesang (2006 och 2008) och Jessica Meir (2019).
De stora områdena inom bältespännarfilatelin är lokalpost, stämpel- och brevmärken. Inom den förstnämnda kategorin kan vi hitta väldigt många frimärken med rymdens utforskning som motiv. Många av dessa lokalpostmärken gavs på sin tid ut av ett antal mer eller mindre legitima helt lokala postverksamheter på öar runt Storbritanniens kuster.
Davaar i västra Skottland hade en befolkning på en handfull personer när de här visade frimärkena gavs ut år 1970. De arbetade på det fyrtorn som finns på ön. Det är numera automatiserat sedan 1983 varför Davaar idag är obebodd. Främst sommartid har ön många besökare som kommer över dagen för att besöka de berömda grottorna eller som bor i de fyra sommarstugor som kan hyras.
Lokalposten (mellan Davaar och Campbeltown på fastlandet) startades 1964 och inledde med att visa öns fyrtorn på sina frimärken. År 1970 kom en serie på tre märken med anledning av månlandningen 1969. Här visas bland annat astronauten Neil Armstrong som ju var den första människan på månen.
Davaar var naturligtvis inte på något sätt inblandat i månprojektet men att samla rymdfrimärken var enormt populärt för 50 år sedan och här önskade de frimärkshandlare, som nog stod bakom öns frimärksutgivning, hänga på trenden. Lokalposten tycks ha helt upphört runt 2000.

Christer Brunström