De senaste veckorna har nyhetsflödet dominerats av rapporterna om kriget mellan Israel och den terrorstämplade gruppen Hamas. Allt sedan staten Israel proklamerades år 1948 har konflikter med jämna mellanrum brutit ut mellan israeler och palestinier.
Palestina var länge en del av det Ottomanska väldet. År 1918 kom landet under brittisk förvaltning och det brittiska mandatet upphörde den 14 maj 1948.
Det hade funnits en begränsad judisk befolkning i Palestina i hundratals år men det var först i slutet av 1800-talet som judar från främst Östeuropa i allt större omfattning började utvandra till Palestina för att undkomma förföljelserna i sina tidigare hemländer. Runt 1900 var andelen judar i Palestina cirka 10 % av befolkningen. När mandatet upphörde utgjorde andelen judar runt 40 %. På senare tid har invandring av judar från Sovjetunionen och Ryssland varit omfattande.
Britterna hade nog ständiga problem med de olika befolkningsgrupperna i Palestina och det förekom stora sociala och medicinska behov. Månadens bältespännare är ett välgörenhetsmärke som gavs ut av Brittiska Röda Korset och Order of St John of Jerusalem till förmån för sjukvårdsarbetet i Palestina och Transjordanien. Texten är helt på engelska men märket har dessutom valörsiffran 5 på arabiska. Myntenheten framgår inte men torde ha varit Mils (en kortform för millièmes). Märket trycktes år 1942.
Det här visade sexblocket är ett ofärdigt provtryck. Det saknar det röda korset i märkets övre vänstra hörn. I arabvärlden har Röda Korset valt namnet Röda Halvmånen eftersom man tydligen anser att korset är en kristen symbol (vilket det ju också är även om ursprunget till valet av namn är den schweiziska flaggan).
Christer Brunström