LEAD Technologies Inc. V1.01

Den lilla staden Simrishamn på skånska Österlen är väl värt ett besök och speciellt nu under 2023 då staden firar sitt 900-årsjubileum. Det gör man bland annat med en alldeles utmärkt utställning på Österlens Museum.
Namnet Simrishamn (tidigare stavat Cimbrishamn) lär komma från Svimraros vilket syftar på mynningen till ån Svimper (idag Tommarpsån). Svimraros omnämndes första gången år 1123.
Det finns ett antal märken inom bältespännarfilatelin med anknytning till Simrishamn och låt mig presentera två av dem. År 1882 byggdes en järnväg mellan Simrishamn och Tomelilla för att transportera både gods och passagerare. Då stavades stadens namn som Cimbrishamn och det ingick järnvägsbolagets namn som var CTJ eller Cimbrishamn – Tomelilla Järnväg. CTJ var tidigt ute med fraktmärken som användes på gods i december 1882. Uppenbarligen fungerade systemet med fraktmärken inte tillfredsställande varför det upphörde efter bara någon vecka. Restupplagan torde ha sålts till frimärkshandeln eftersom det fortfarande då och då dyker upp ostämplade märken från CTJ.


Mitt andra märke med anknytning till Simrishamn kom 1997 då företaget Sitypost inledde lokalpostverksamhet i Ystad, Tomelilla och Simrishamn. Det blev inte speciellt långvarigt men Sitypost hann med att ge ut 15 frimärken.
Namnet Simrishamn figurerar på de datorframställda frimärken som företaget gav ut den 8 april 1997. Sitypost lät även trycka upp andra märken med lokala motiv och då främst från Ystad.

Det är få städer i vårt land som har en dokumenterad historia som börjar så tidigt som 1123 varför vi på detta sätt vill gratulera Simrishamn med anledning av jubiléet.
Christer Brunström