Melilla

Den 1 maj är arbetarrörelsens stora demonstrationsdag. Den har sitt ursprung i USA där fackföreningen AFL år 1886 beslöt att kräva åtta timmars arbetsdag för sina 400 000 medlemmar med start den 1 maj. Arbetsgivarna gick naturligtvis inte med på kravet varför det blev en omfattande strejk.
År 1889 fattade en internationell arbetarkongress beslutet att den 1 maj skulle vara arbetarnas högtidsdag och i Sverige genomfördes de första demonstrationerna år 1890.
I Spanien var arbetslösheten ett stort problem under 1930-talet och läget förbättrades inte under det förödande inbördeskriget. I många städer gav man ut speciella välgörenhetsmärken till förmån för de arbetslösa. De har ofta texten ”Contra el paro” vilket blir något i stil med ”Kamp mot arbetslöshet” på svenska.
I Melilla, än idag en spansk stad i norra Marocko, gav man under inbördeskriget ut ett stort antal frimärken för att samla in pengar till de arbetslösa och deras familjer. Flertalet hade låga valörer som 5 eller 10 céntimos men även högre valörer som är betydligt ovanligare.
Hundratals spanska städer och byar gav ut liknande välgörenhetsmärken under inbördeskriget. De hjälpte till att finansiera sjukvård, soppkök, flyktinghjälp och mycket annat. En del var till och med obligatoriska på brev.
Christer Brunström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *